Dietetyczna i zdrowa kolacja
Dietetyczna kolacja powinna być lekka i składać się z produktów, które nie są ciężkostrawne. Aby nasz organizm nie musiał przemęczać się w trakcie nocy, a nasz sen był spokojny i zdrowy, kolację należy zjeść 2-3 godziny przed zaśnięciem. Dla niektórych osób, kolacja jest jedynym posiłkiem w ciągu dnia spożywanym na spokojnie. Dietetyczna, acz sycąca kolacja, jest niezbędna dla tych, którzy się odchudzają. Pozwala ona na spokojne przespanie nocy, bez podjadania.
Kolacja w trakcie diety powinna stanowić około 20% wartości energetycznej diety i składać się z produktów białkowych, warzyw, a także produktów pełnoziarnistych. Wieczorem organizm ludzki nie potrzebuje tak dużo energii jak w ciągu dnia, dlatego najlepiej by jej wartość energetyczna nie przekraczała 250 kcal.
W swoim kolacyjnym menu najlepiej umieścić wcześniej wspomniane produkty białkowe, takie jak na przykład: kefir, jogurt naturalny, maślanka i chudy twaróg. Najlepsze warzywa i owoce zaś, to te które posiadają niewiele błonnika. Mogą to być ogórki, sałata, melony, cytrusy, pomidory i warzywa gotowane. Do dietetycznej kolacji warto włączyć także chude mięsa i ryby. Może to być drób i drobiowa wędlina, tuńczyk czy łosoś. Warto połączyć składniki z wszystkich tych kategorii tak, aby powstało pełnowartościowe danie, bogate w witaminy i minerały.
Najnowsze komentarze